Nodokļi
ESG un ilgtspēja

Vide jāsargā aktīvāk - būs grozījumi Dabas resursu nodokļa likumā

Saeimā izskatīšanai iesniegts likumprojekts “Grozījumi Dabas resursu nodokļa likumā”, kurā precizēts videi kaitīgo preču saraksts, atsevišķā grupā izdalot fotoelementu paneļus un nosakot to uzskaites un apsaimniekošanas kārtību.

Plānots, ka šie grozījumi varētu tikt pieņemti un stāties spēkā vēl šogad.

Papildus tam ir izstrādāts vēl viens projekts grozījumiem Dabas resursu nodokļa likumā, kuru Saeimas izskatīšanai plānots virzīt vēl šogad, bet nedaudz vēlāk, kopā ar citām iespējamām nodokļu likumu izmaiņām. Ja Seima likumprojektu akceptēs, grozījumi varētu stāties spēkā 2024. gadā.

Projektā paplašināts nodokļa objektu loks, papildus jau esošajiem objektiem ietverot arī  tekstilizstrādājumus, vienreiz lietojamus plastmasu saturošus izstrādājumus (mitrās salvetes, balonus, tabakas izstrādājumus ar filtriem un filtrus, kas paredzēti lietošanai kopā ar tabakas izstrādājumiem) vai plastmasu saturošus zvejas rīkus, kā arī precizēta kārtība, kādā tiek maksāts nodoklis par smago automobiļu un lauksaimniecības tehnikas riepām. Likumprojektā tekstilizstrādājums ir definēts kā  apstrādāts, ražots, gatavs izstrādājums, kas pilnībā sastāv no tekstilšķiedrām, neatkarīgi no izmantotās maisīšanas vai savienošanas metodes (apģērbi un to aksesuāri, mājas tekstils un apavi). Saskaņā ar likumprojektu nodokļa likme par tekstilizstrādājumiem ir 0,50 euro par vienu kilogramu.

Tekstilizstrādājumi vides sargu nežēlastībā krituši tāpēc, ka pēc likumprojekta anotācijā  sniegtajiem datiem  Latvijā 2019. gadā ievesto lietotu tekstilizstrādājumu apjoms ir sasniedzis gandrīz 15 532 tonnas, kas sastādīja ap 57 % no visa ievestā apģērbu apjoma. Lai uzlabotu tekstilizstrādājumu apsaimniekošanu, plānots izveidot dalītas savākšanas sistēma tekstilmateriāliem, lai samazinātu atkritumu poligonos nodoto tekstilmateriālu atkritumu apjomu.

Ceram, ka sniegtā informācija Jums ir noderīga. Ja radīsies jautājumi, lūdzu, sazinieties ar Orients Audit & Finance nodokļu projektu vadītāju un šī raksta autori, Inu Spridzāni, ina@orients.lv, vai lasiet vairāk par nodokļu ziņām šeit: https://www.orients.lv/expertise/tax-consultations/

Ina Spridzāne

Nodokļu projektu vadītāja, sertificēta nodokļu konsultante