Nodokļi
Grāmatvedība

Nerezidentiem sniegtie pakalpojumi un PVN reģistrācija

Ja sniedz pakalpojumus nerezidentiem, kādos gadījumos ir nepieciešama PVN reģistrācija?

Ja jaundibinātai Latvijas komercsabiedrībai (vai pašnodarbinātai personai) ir darījumi tikai iekšzemē, tā var izvēlēties reģistrēties kā PVN maksātāja uzreiz vai gaidīt, kad sniegto pakalpojumu  vērtība 12 mēnešu periodā sasniegs obligātās reģistrācijas slieksnim - 40 000 EUR. Bet ja šai komercsabiedrībai ir noslēgts pakalpojumu līgums ar nerezidentu, piemēram, Spānijas komercsabiedrību ?

PVN likumā noteikts, ka nodokļa maksātājs (persona, kura patstāvīgi jebkurā vietā veic jebkuru saimniecisko darbību neatkarīgi no šīs darbības mērķa vai rezultāta) reģistrējas kā PVN maksātājs, ja citas dalībvalsts nodokļa maksātājam sniedz tādus pakalpojumus, kuru sniegšanas vieta saskaņā ar PVN likuma 19.panta pirmo daļu ir cita dalībvalsts un attiecībā uz kuriem par nodokļa samaksu ir atbildīgs šis nodokļa maksātājs. Cita starpā tie ir arī dažādi informāciju tehnoloģiju, konsultāciju utml. pakalpojumi. Tātad  uz PVN likuma 19. pantā minētajiem darījumiem - vienalga, vai tie sniegti vai saņemti, neattiecas likumā noteiktā 40 000 EUR robežvērtība. 

Savukārt, lai noteiktu, vai pakalpojumu saņēmēju citā dalībvalstī var uzskatīt par nodokļa maksātāju, saskaņā ar PVN likumu ir jārīkojas atbilstoši ES regulas Nr. 282/2011 18.pantam, t.i. ir jānoskaidro pakalpojumu saņēmēja PVN statuss. Regulā cita starpā noteikts, ka, ja vien nav informācijas, kas liecina par pretējo, pakalpojumu sniedzējs var uzskatīt, ka pakalpojumu saņēmējs, kurš veic uzņēmējdarbību ES teritorijā, nav nodokļa maksātājs, ja viņš var apliecināt, ka pakalpojumu saņēmējs viņam nav paziņojis savu individuālo PVN identifikācijas numuru. Ja pakalpojuma saņēmējs apliecina, ka ir reģistrēts kā PVN maksātājs, pakalpojumu sniedzējam ir jāreģistrējas kā PVN maksātājam uzreiz pēc pakalpojuma līguma ar nerezidentu noslēgšanas.

Ko darīt, ja pakalpojumu saņēmējs nav informējis sniedzēju par savu PVN statusu? Vai arī tas nav reģistrējies un neplāno to darīt? 

Saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) uzziņu pakalpojumu sniedzējs tādā gadījumā var nereģistrēties kā PVN maksātājs līdz brīdim, kad sasniegs PVN likumā noteikto ar nodokli apliekamo darījumu robežvērtību (40 000 EUR), bet pēc PVN reģistrācijas izsniegs rēķinus par sniegtajiem pakalpojumiem ar Latvijas PVN standarta likmi. 

Ceram, ka sniegtā informācija Jums ir noderīga. Ja radīsies jautājumi, lūdzu, sazinieties ar Orients Audit & Finance nodokļu projektu vadītāju un šī raksta autori, Inu Spridzāni, ina@orients.lv, vai lasiet vairāk par nodokļu ziņām šeit: https://www.orients.lv/expertise/tax-consultations/

Ina Spridzāne

Nodokļu projektu vadītāja, sertificēta nodokļu konsultante