ESG un ilgtspēja
Nodokļi

Regula par oglekļa nodokli un ilgtspējas ziņojums

Sākot ar šī gada 1.oktobri atsevišķu preču kategoriju importētājiem būs jauns pienākums apkopot un sniegt informāciju par importēto vai pārstrādei ievesto preču daudzumu un tajās ietvertajām tiešajām un netiešajām oglekļa emisijām.

Šāds pienākums noteikts  Eiropas Parlamenta un Padomes Regulā 2023/956/ES (Regula), ar ko izveido oglekļa ievedkorekcijas mehānismu (saīsināti OIM jeb oglekļa nodoklis). Eiropas Savienībā (ES) Regulu pieņēma 2023. gada 10. maijā un visās dalībvalstīs tai bija jāstājas spēkā 2023. gada 1. oktobrī. Tā kā ES regulas ir tieši piemērojamas, dalībvalstīm, tai skaitā Latvijai, savos tiesību aktos Regula nav jāpārņem. 

Regula attiecas uz  atsevišķām nozarēm un precēm, piemēram, cements, lauksaimniecībā izmantojamie mēslošanas līdzekļi, dzelzs un tērauds, alumīnijs, ūdeņradis un elektroenerģija, kuras tiek uzskatītas par visvairāk oglekļa ietilpīgām un kurās ir augstākais oglekļa emisiju pārvirzes risks. Ja tās tiek importētas no trešajām valstīm (izņemot Norvēģiju, Islandi, Šveici un Lihtenšteinu), uz tām attieksies ziņošanas pienākums. Ziņošanai pakļautās preces ir ietvertas regulas 1. pielikumā un klasificētas atbilstoši muitas kombinētās nomenklatūras (KN) kodiem. Lai noskaidrotu, vai uz konkrēto importēto preci attiecas ziņošanas pienākums, ir nepieciešams zināt preces KN kodu un pārbaudīt, vai šāds kods ir iekļauts regulas 1. pielikumā.  Saskaņā ar Finanšu ministrijas sagatavoto informatīvo ziņojumu “Par kompetentās iestādes noteikšanu oglekļa ievedkorekcijas mehānisma ieviešanai” 2023. gada septiņos mēnešos Regulas 1. pielikumā uzskaitītās preces Latvijā ir importējušas 450 juridiskas personas un 143 fiziskas personas. Daļa no šiem 450 uzņēmumiem ir ražošanas uzņēmumi, kuri importē metāla detaļu komponentes saviem izstrādājumiem. 

Regulā noteikts, ka iepriekšminētās preces ES muitas teritorijā importēt pēc 2026. gada 1. janvāra varēs tikai atzītais OIM deklarētājs, kuram būs nepieciešams iegādāties OIM sertifikātus atbilstoši oglekļa emisiju apmēram, kas radušās importējamo preču ražošanas rezultātā. Deklarētājam noteikts pienākums ik gadu iesniegt deklarāciju par emisijām importētajās precēs. OIM deklarācija par 2026. kalendāro gadu būtu jāiesniedz līdz 2027. gada 31. maijam.

Pārejas periods jaunās sistēmas  ieviešanai 

Laika periodā no 2023. gada 1. oktobra līdz 2025. gada 31. decembrim Regulas 1. pielikumā minēto preču importētājiem vai viņu netiešajiem pārstāvjiem muitā attieksies pienākums iesniegt ziņojumu par katra ceturkšņa laikā importētajām precēm. Ziņojums jāiesniedz ne vēlāk kā mēneša laikā pēc katra ceturkšņa  beigām, tātad pirmais ziņojums importētājam vai importētāja netiešajam pārstāvim muitā būs jāiesniedz jau 2024.gada janvāra mēnesī. Ziņojumā būs jāietver informācija par importēto preču daudzumu, tajās ietvertajām tiešajām un netiešajām emisijām un visām oglekļa cenām, kas jāmaksā par šīm emisijām, tostarp oglekļa cenām par emisijām, kas iestrādātas attiecīgajos prekursormateriālos (vielas, no kurām bioloģiskajos procesos veidojas cita viela). Saskaņā ar Regulas IV pielikuma noteikumiem importēto preču emisiju aprēķināšanai jābūt balstītiem uz metodiku, kas piemērojama emisijas kvotu tirdzniecības sistēmas iekārtām. Pašreiz tiek plānots, ka Latvijā šī informācija būs jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienestam. Līdz 2025. gada beigām šādi ziņojumi importētājiem būs jāiesniedz katru ceturksni. Sagaidāms, ka lielākais importētāju izaicinājums būs pareizi aprēķināt importēto preču emisijas daudzumus. 

Sākot ar 2025. gada 1. janvāri katrai dalībvalstij ir jāievieš OIM reģistrs un jāveic autorizētu OIM deklarētāju reģistrācija. Kā minēts iepriekš, 2026. gada 1. janvāri sistēma pilnībā stājas spēkā un OIM gada deklarācijas un sertifikāti kļūs obligāti. Tā kā ES muitas teritorijā Regulas I pielikumā uzskaitītās preces pēc 2026. gada 1. janvāra varēs importēt tikai atzītais OIM deklarētājs, šo preču importētājam (fiziskai vai juridiskajai personai) ir jāiegūst šis statuss. Lai to iegūtu, būs jāiesniedz pieteikums un valsts noteiktajai kompetentajai institūcijai būs jāpieņem attiecīgs lēmums. 

OIM sertifikāti un ilgtspējas ziņojums 

Lai pēc 2026. gada 1. janvāra varētu importēt oglekļa emisiju ietilpīgās preces, OIM deklarētājiem būs nepieciešams nopirkt tādu OIM sertifikātu daudzumu, kas  atbilst importēto preču ražošanas procesā radītajām oglekļa emisijām. Eiropas Komisija uzturēs OIM reģistru, kur katram OIM sertifikātam tā izveidošanas brīdī tiks piešķirts unikāls identifikācijas numurs, norādīta OIM sertifikāta cena un pārdošanas datums.  Sertifikātu cena tiks aprēķināta atkarībā no iknedēļas vidējās ES emisijas tirdzniecības sistēmu (EST) izsoles cenas, kas izteikta eiro par tonnu emitēto CO2 emisijas. Regulā noteikta kārtība darbībām ar OIM sertifikātiem, tai skaitā kārtība, kādā OIM deklarētāji nodos deklarētajām emisijām atbilstošu OIM sertifikātu skaitu, pārdod tos sertifikātus, kas netiks izmantoti u.c. jautājumi. Jāņem vērā, ka no 2030. gada tiek plānots paplašināt OIM pakļauto preču sarakstu, iekļaujot atlikušās rūpniecības nozares.

Līdz ar to komercsabiedrībām, kas veic šo preču importu pašreiz un plāno to turpināt nākotnē, ir jāņem vērā ar emisiju aprēķinu veikšanu un jau tuvāko gadu laikā ar OIM sertifikātu iegādi saistīto izmaksu pieaugums. Attiecīgi  saskaņā ar ESRS komercsabiedrības ilgtspējas ziņojuma un dubultā būtiskuma aprēķina un analīzes sagatavošanas procesā būtu jāņem vērā šis ietekmes un finanšu būtiskuma risks.

Ceram, ka sniegtā informācija Jums ir noderīga. Ja radīsies jautājumi, lūdzu, sazinieties ar Orients Audit & Finance nodokļu projektu vadītāju un šī raksta autori, Inu Spridzāni, ina@orients.lv, vai lasiet vairāk par nodokļu ziņām šeit: https://www.orients.lv/expertise/tax-consultations/

Lai uzzinātu vairāk par ilgtspējas ziņojumu, ielūkojieties mūsu ESG pakalpojumu sadaļā: https://www.orients.lv/expertise/ESG/ vai lasiet rakstu Ilgtspējas informācijas atklāšana. Kadas izmaiņas sagaida uzņēmumus?.

Ina Spridzāne

Nodokļu projektu vadītāja, sertificēta nodokļu konsultante