Nodokļi

Publicēts likumprojekts “Grozījumi Uzņēmumu ienākuma nodokļa likumā”

Ir publicēts likumprojekts papildus nodokļa ieviešanai kredītiestādēm un patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniedzējiem.

Grozījumu projektā paredzēts, ka  kredītiestādēm un patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniedzējiem, sākot ar 2024. gada 1. janvāri, būs jāmaksā uzņēmumu ienākuma nodoklis (UIN) par pirmstaksācijas gadā gūto peļņu. Projektā noteikts, ka kredītiestādes un patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniedzēji vienlaicīgi ar pirmstaksācijas uzņēmuma gada pārskatu, bet ne vēlāk kā noteikts Gada pārskatu un konsolidēto gada pārskatu likumā, bet kredītiestādes ne vēlāk kā līdz taksācijas gada 1.aprīlim iesniedz Valsts ieņēmumu dienestam nodokļa aprēķinu. 

Aprēķins jāveic brīvā formā, tajā norādot taksācijas gadu,  par kuru tiek veikts nodokļa aprēķins, pirmstaksācijas gada peļņas vai zaudējumu aprēķina summu (pirms UIN aprēķināšanas), bilancē uzrādīto iepriekšējo pārskata gadu zaudējumu summu, pirmstaksācijas gada peļņas vai zaudējumu aprēķinā norādīto dividenžu summu, kurai ir piemērojams UIN likuma 6.pantā noteiktais nodokļa atbrīvojums un citu informāciju.  Nodokļa likme ir 20%. Aprēķināto nodokli var samazināt par UIN, kas samaksāts par pirmstaksācijas gadā aprēķinātajām ārkārtas dividendēm. 

Ja kredītiestādes un patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniedzēji pirmstaksācijas gada peļņu vēlāk nolems sadalīt dividendēs, par dividendēm aprēķināto UIN hronoloģiskā secībā varēs samazināt par jau samaksāto UIN. Par citiem nodokļa objektiem aprēķināto UIN, izņemot dividendes, dividendēm pielīdzinātās izmaksas un nosacītās dividendes, kas aprēķinātas saskaņā ar UIN likuma 7. pantu,  nodokļa saistību samazināšanai izmantot nevarēs. 

Likumprojektu var atrast vietnē: https://tapportals.mk.gov.lv/legal_acts/467c6655-f4d0-40ad-8f18-de72dc730dcd.

Ceram, ka sniegtā informācija Jums ir noderīga. Ja radīsies jautājumi, lūdzu, sazinieties ar Orients Audit & Finance nodokļu projektu vadītāju un šī raksta autori, Inu Spridzāni, ina@orients.lv, vai lasiet vairāk par nodokļu ziņām šeit: https://www.orients.lv/expertise/tax-consultations/

Ina Spridzāne

Nodokļu projektu vadītāja, sertificēta nodokļu konsultante