Nodokļi

Par Pievienotās vērtības nodokļa likuma grozījumu projektu

Finanšu ministrija ir izstrādājusi un publicējusi likumprojektu “Grozījumu Pievienotās vērtības nodokļa likumā”, paredzēts, ka tie stāsies spēkā ar 2024. gada 1. janvāri. 

Tā kā sagatavotie grozījumi ir labvēlīgi nodokļa maksātājiem, jācer, ka Saeimā tie tiks pieņemti. Sīkāk par Pievienotās vērtības nodokļa likuma (PVN likums) grozījumu saturu informējam šajā apkopojumā.

Palielināts PVN reģistrācijas slieksnis 

Saskaņā ar likumprojektu ar nodokli apliekamo darījumu robežvērtība, kuru sasniedzot saimnieciskās darbības  veicējiem jāreģistrējas kā PVN maksātājiem,  ir 50 000 euro. Pašreiz PVN maksātāju reģistrā ir jāreģistrējas, ja ar nodokli apliekamo darījumu vērtība 12 mēnešu periodā ir sasniegusi 40 000 euro.

Nodokļa atbrīvojums sporta nodarbībām 

Projektā paredzēts paplašināt PVN likuma 52. pantā noteikto nodokļa atbrīvojumu sarakstu, paredzot, ka ar nodokli neapliek biedrību un nodibinājumu reģistrā reģistrētas biedrības vai nodibinājuma noteikto dalības maksu par piedalīšanos sporta sacensībās, kas organizētas atbilstoši regulējumam sporta jomā, maksu par sporta nodarbībām, ja biedrība vai nodibinājums īsteno atbilstoši licencētu programmu sporta jomā personām, kas nodarbojas ar sportu, kā arī maksu par bērnu uzturēšanos bērnu nometnēs, kuras organizētas atbilstoši izglītības jomu regulējošo normatīvo aktu prasībām.

Par reprezentatīvajām automašīnām un atskaitāmo priekšnodokli

Grozījumos paredzēts, ka reprezentatīvā automašīna zaudē savu statusu pēc 60 mēnešiem, šo periodu skaitot no brīža, kad PVN maksātājs to ir reģistrējis īpašumā vai turējumā. Pēc šī perioda beigām nodokļa maksātājs attiecīgi būs tiesīgs par automašīnas ekspluatācijas un degvielas izdevumiem atskaitīt 50 % no priekšnodokļa, pie nosacījuma, ka automašīna tiek izmantota saimnieciskajā darbībā (bez maršruta kontroles sistēmu uzstādīšanas, bet sagatavojot maršruta lapas). Analoģiska norma par reprezentatīvās automašīnas statusa zaudēšanu pēc iepriekšminētā 60 mēnešu perioda beigām ir ietverta arī likumprojektā “Grozījumi Uzņēmumu ienākuma nodokļa likumā”. 

Priekšnodokļa korekcija par zaudētiem parādiem 

Saskaņā ar PVN likuma 105. pantu gadījumā, ja preču piegādātājs vai pakalpojuma sniedzējs nav saņēmis samaksu par veikto preču vai pakalpojumu piegādi, tam ir tiesības valsts budžetā iemaksāto nodokļa summu samazināt par zaudētā parāda nodokļa summu, ja ir izpildīti likumā noteiktie nosacījumi. 

Likumprojektā ietverti precizējumi un uzlabojumi šīs korekcijas veikšanai, tomēr tie attieksies  tikai uz tiem parādiem, par kuriem rēķini klientiem izrakstīti sākot ar 2024. gada 1. janvāri.  Svarīgs uzlabojums ir tas, ka grozījumos paredzēts līdz 1000 euro palielināt summu (šobrīd līdz 430 euro), par kuru nodokļa maksātājs var veikt samaksātā nodokļa korekciju bez tiesvedības uzsākšanas, ja ir ievēroti pārējie likumā ietvertie nosacījumi. 

Ceram, ka sniegtā informācija Jums ir noderīga. Ja radīsies jautājumi, lūdzu, sazinieties ar Orients Audit & Finance nodokļu projektu vadītāju un šī raksta autori, Inu Spridzāni, ina@orients.lv, vai lasiet vairāk par nodokļu ziņām šeit: https://www.orients.lv/expertise/tax-consultations/

Ina Spridzāne

Nodokļu projektu vadītāja, sertificēta nodokļu konsultante