Nodokļi

UIN likuma grozījumi par reprezentatīvo automobiļu robežvērtību

Laba ziņa tiem, kas plāno tuvākajā laikā pirkt vai nomāt vieglo transportlīdzekli vērtībā virs 60 500 EUR (bez PVN- 50 000 EUR)! Varbūt šoreiz ir vērts nedaudz paciesties un sagaidīt  Uzņēmumu ienākuma nodokļa likumā (UIN likums) grozījumu pieņemšanu?

Saeima 1. lasījumā nupat ir apstiprinājusi grozījumus UIN likumā, kas paredz palielināt reprezentatīvā automobiļa vērtību (bez PVN) no 50 000 EUR uz 75 000 EUR, kas ar  PVN ir  90750 EUR. Pārejas noteikumos paredzēts, ka jauno vērtību sāks piemērot no 2023. gada 1. jūlija. Iespējams, ka Saeima varētu apstiprināt uz 2. lasījumu iesniegtos priekšlikumus jauno vērtību uzsākt piemērot ātrāk - jau no 2023. gada 1. jūnija. Šis palielinājums ļaus arī atskaitīt kā priekšnodokli vismaz 50 % no samaksātā PVN par tādu auto iegādi, kas nepārsniegs jauno robežvērtību. 

Lai kompensētu valsts budžeta ieņēmumu samazinājumu Saeima 1. lasījumā ir apstiprinājusi grozījumus arī Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumā, kurā paredzēts palielināt uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokli vairākām transportlīdzekļu kategorijām. 

Likumprojektā “Grozījumi Uzņēmumu ienākuma nodokļa likumā”, ko pagājušajā gadā sagatavoja Finanšu ministrija, bija  ietvertas jaunas normas, kas paredzēja, ka  pēc noteikta reprezentatīvā  automobiļa ekspluatācijas perioda beigām, piemēram, pēc 5 gadiem, tas zaudē šo statusu. Tas dotu tiesības pēc šī perioda beigām nemaksāt UIN par ekspluatācijas izmaksām. Diemžēl šīs normas ieviešana pašreiz ir atlikta, lai gan tiek plānots, ka šī gada laikā tā ar jauniem UIN likuma grozījumiem tiks pieņemta un varētu stāties spēkā ar 2024. gadu. Atlikšana saistīta ar nepieciešamību grozīt arī PVN likumu, jo  attiecībā uz reprezentatīvo automobili UIN un PVN likuma normas ir saskaņotas. 

Ceram, ka sniegtā informācija Jums ir noderīga. Ja radīsies jautājumi, lūdzu, sazinieties ar Orients Audit & Finance nodokļu projektu vadītāju un šī raksta autori, Inu Spridzāni, ina@orients.lv, vai lasiet vairāk par nodokļu ziņām šeit: https://www.orients.lv/expertise/tax-consultations/

Ina Spridzāne

Nodokļu projektu vadītāja, sertificēta nodokļu konsultante