SFPS
ESG un ilgtspēja

SFPS jauni ilgtspējas standarti jau no 2024. gada

2024.gadā IASB (International Sustainability Standards Board) ievieš divus jaunus ilgtspējas standartus.

SFPS S1 un SFPS S2: Ilgtspējas informācijas atklāšanas standarti

Pašlaik daudz aktīvi runā par Eiropas ilgtspējas ziņošanas standartiem (ESRS) – saskaņā ar kuriem Korporatīvā ilgtspējas ziņošanas direktīva nosaka lieliem uzņēmumiem ar 500 darbiniekiem, kas šobrīd ir pakļauti ES Nefinanšu direktīvai, publicēt Ilgtspējas ziņojumu jau par 2024. gadu

Tomēr starptautiskā līmenī arī top savi Ilgtspējas ziņošanas standarti. Tos izstrādā ISSB (International Sustainability Standards Board). Mērķis ir izveidot globālu Ilgtspējas ziņošanas fundamentu, kas būtu vērsts uz pārskata lietotājiem. 

Lai sasniegtu šo mērķi, pirmais vispārīgais standarts SFPS S1 Vispārējās prasības, kas saistītas ar ilgtspēju un finanšu informācijas atklāšanu nosaka ziņošanas pamatu par visām ilgtspējas tēmām - stratēģiju, risku pārvaldību, kā arī saistītajiem rādītājiem un mērķiem.

Otrais standarts — SFPS S2 Ar klimatu saistītās informācijas atklāšana — ietver detalizētākus norādījumus ziņošanai par riskiem un iespējām, kas saistīti ar klimata pārmaiņām.

Oficiāli standarti stājās spēkā jau 2024. gada 1. janvārī. Tomēr tikai atsevišķas jurisdikcijas lems par to tūlītēju ieviešanu.

Pašlaik sekojošas jurisdikcijas ir uzsākušas savu ISSB standartu pieņemšanas ceļu:

AmerikasĀzija / OkeānijaEMEA
BolīvijaAustrālijaMalaizijaKenija
BrazīlijaBangladešaPakistānaNigērija
KanādaĶīnas TaipejaFilipīnasTurcija
KostarikaHonkongaSingapūraApvienotā Karaliste
 JapānaDienvidkoreja 
  Šrilanka 

Kaut gan prioritāte ES joprojām paliek ESRS standarti, tomēr tām starptautiskām korporācijām, kas darbojās arī ārpus Eiropas, būtu jāseko SFPS S1 un S2 ieviešanas ģeogrāfijai, kā arī veidojot savu ilgtspējas ziņojumu būtu jāpievērš uzmanība abu standartu salāgojamībai.

Lasi arī: 7 padomi ilgtspējas ziņojuma strukturēšanai

Svetlana Komarova

Digitālā finanšu analītiķe