SFPS
ESEF
XBRL
ESG un ilgtspēja

7 padomi ilgtspējas ziņojuma strukturēšanai

Digitālās ilgtspējas ziņošanas ceļš kļūst skaidrāks, jo nāk klājā arvien vairāk regulatīvā rāmja informācijas. Tomēr, lai atrastu praktiskus norādījumus iekš regulatīvās jūras, informāciju ir jāspēj kvalitatīvi interpretēt.

Šeit ir mūsu augsta līmeņa praktisku padomu atlase ilgtspējas ziņojumu sagatavotājiem par svarīgajiem momentiem no digitālās XBRL taksonomijas viedokļa. Raksts tapa balstoties uz pieejamo informāciju par SFPS Ilgtspējas Atklāšanas Taksonomiju, kas šobrīd ir atvērta publiskām konsultācijām un jau ir pieejama lietotājiem.

Jautājums: Kāpēc SFPS digitālā ilgtspējas atklāšanas taksonomija ir būtiska tiem, kas ES gaida ESRS digitālo taksonomiju?

Atbilde: SFPS Ilgtspējas Atklāšanas Taksonomija norāda uz skaidru tendenci ziņojuma struktūrā (ESRS un ISSB taksonomijas apgalvo, ka tās ir saskaņotas) un sniedz kopīgo priekšstatu par to, kam jābūt gataviem, veidojot ilgtspējas ziņojumus.

Padomu un triku kopsavilkums, kas jums jāzina, gatavojoties pielietot ESRS vai ISSB standartus.

1) Jau no paša sākuma veidojiet savu ilgtspējas ziņojumu AP digitālo taksonomiju! Neterējiet laiku, izgudrojot ilgtspējas ziņojuma struktūru paši, lai vēlāk, kad nāksies to digitalizēt, pārvēršot iXBRL formātā, nevajadzētu pārtaisīt struktūru. Tas ir tik vienkārši — izmantojiet digitālo taksonomiju kā veidni un aizpildiet to ar sev būtiskiem aspektiem. Šī pieeja ietaupīs nopietnu jūsu laika un budžeta apjomu (kā arī palīdzēs izvairīties no lieka stresa) nākotnē.

2) Pievērsiet lielu uzmanību ziņojuma struktūrai un formulējumiem – semantikai ir izšķiroša nozīme. SFPS Ilgtspējas Atklāšanas Taksonomija piedāvā 100 galvenos iezīmējuma elementus ziņojuma tekstam un 30 kategorijas elementus. Ir vērts tajos ielūkoties.

3) Ņemot vērā iepriekš minēto. Ne visi XBRL iezīmēšanas rīki piedāvā jauku un ērtu teksta bloku iezīmēšanas veidu. Izvēloties XBRL iezīmēšanas rīka partneri pievērsiet uzmanību šim aspektam. Jo ērtums un efektīva tehnoloģiskā pieeja šajā procesā jums nozīmē laika ietaupījumu un kļūdu novēršanu, kā arī daudz mazāku stresu pašā XBRL iezīmēšanas procesā. 

Tas rīks ar kuru strādā Orients Audit & Finance komanda - CoreFiling Seahorse, šajā kontekstā ir viennozīmīgi vislabākais. Tas ir tāpēc, jo teksta iezīmēšana tajā ir tikpat vienkārša kā teksta iezīmēšana Wordā. Lai pašiem iepazītos ar digitālo XBRL taksonomiju un šo procesu, rakstiet mūsu digitalizācijas un ESG datu sistēmas partnerei Jekaterinai Novickai, epasts: jekaterina@orients.lv.

4) Savā ilgtspējas ziņojumā rakstiet svarīgākos ilgtspējas ziņojuma apgalvojumus īsi un skaidri. Pārējā satura kontekstā novietojot tos īpaši labā pozīcijā. Ņemiet vērā, ka galvenie apgalvojumi un pieejas, ko izmantojat (gadījumu izpētes, aprēķini utt.), tiks atzīmēti nevis kā teksta bloki, bet gan kā kategorijas elementi ar opciju Patiess/Nepatiess vai būs pieejama konkrēto atbilžu izvēlne no esošā saraksta XBRL taksonomijā. Šāda pieeja no regulātora puses ir izvēlēta, lai analītiskais process no datu patērētāja viedokļa būtu ērtāks.

5) Kad savā ilgtspējas ziņojumā taisāt atsauci uz gada pārskata pārējām sadaļām, kaut gan arī tā fiziski atsauce atrodas ārpus ilgtspējas ziņojuma, esiet gatavi iezīmēt ar XBRL arī to. Ir svarīgi, ka gan SFPS ilgtspējas atklāšanas taksonomiju, gan ESRS XBRL taksonomiju varēs izmantot ar jebkuru citu grāmatvedības digitālo XBRL taksonomiju.

6) Galvenā atšķirība starp SFPS Ilgtspējas Atklāšanas Taksonomiju un ESRS digitālo taksonomiju slēpjas pašu standartu atšķirību perspektīvā. Lai gan tie būs sadarbspējīgi un taksonomijas varēs izmantot kopā. Kā arī GRI apgalvo, ka "uzņēmumi var sniegt pārskatus gan saskaņā ar ESRS, gan GRI standartiem, izmantojot vienu ziņojumu" (GRI, 2023), izmantojot divas digitālās taksonomijas vienlaicīgi.

7) Veidojot ilgtspējas ziņojumu, padomājiet par sniegtās informācijas lietotāju. Tagad par primāriem lietotājiem kļūst lielo datu analītiskās IT sistēmas, nevis cilvēki. Piemēram, padomājiet par investoru, kurš izmantos uz mākslīgā intelekta bāzētu analītisko rīku, lai analizētu lielus datus, kas iegūti no simtiem vai pat desmitiem tūkstošiem līdzīgu ziņojumu. Rezultātā investoram tiks prezentēta augsta līmeņa analītika, kuras pamatā ir lielie strukturēti dati. Padomājiet par to, kas varētu piesaistīt šī investora uzmanību un likt viņam noklikšķināt tieši uz jūsu prezentētās datu kopas? Kā arī, lai noklikšķinot un esot jau jūsu digitālajā ziņojumā, investors tajā būtu ieinteresēts palikt ilgāku laiku, un pieņemtu jūsu uzņēmumam ekonomiski izdevīgu lēmumu.

Rezumējot, jūsu datu gudra pielietošana kļūst par jūsu ilgtspējīgas konkurences priekšrocības atslēgu. Nenovērtējiet šo domu to par zemu.

Tieši par ilgtspējas ziņojuma sastādīšanas pamatprincipiem un tā digitalizāciju runāsim tuvākajā Orients pasākumā “Ilgtspējas ziņojums. Revidenta ieskats būtiskumā un ziņojuma elektroniskais formāts”. Pasākums notiks 3. oktobrī, iepriekšējā reģistrācija ir obligāta: https://forms.gle/K9fd4psHrk7TtgJm9.

Lasi arī pārējos rakstus par tēmu:

 

Jekaterina Novicka

Partnere, digitizācija un ESG datu sistēmas