SFPS
Tehnoloģijas
ESEF
XBRL
ESG un ilgtspēja

ESRS digitālā taksonomija kā ceļa karte ilgtspējas ziņojuma izveidei

Vai ilgtspējas ziņu digitālais formāts kā pirmais ripas iemetiens hokejā nozīmē lielas spēles atklāšanu? Abos gadījumos šis ir instruments ar kuru tiek sasniegts rezultāts.

Hokeja instruments - ripa, visām komandām ir vienāda, bet čempions ir tikai viens. Tieši māksla izmantot ripu uz spēles laukuma nosaka spēles iznākumu. Vai līdzīgi ir ar Eiropas vienotu elektronisko formātu, kas visiem uzņemumiem ir vienāds?

Iepriekšējā nedēļā Romā notika nozīmīgs pasākums - ikgadējā XBRL EU konference, ko pamanīja tikai īstie XBRL fani. Šī konference vienuviet pulcēja XBRL ekspertus no visas Eiropas. Runātāju starpā bija gan XBRL Europe darba grupu vadītāji, ES digitālās regulācijas un rīku izstrādātāji, gan finanšu praktiķi un datu analītiķi, kas ikdienas praksē strādā ar XBRL atskaitēm. Par šī gada konferences saukli kļuva frāze: “Par ilgtspējas informācijas atklāšanu domā digitāli!

Daudzi uzņēmumu vadītāji vēl neaptver tās pārmaiņas, ko sevī nes jauns finanšu un ilgtspējas ziņu atskaišu veids, kas balstās uz XBRL datu formātu. Atgādināšu, ka tieši Inline XBRL atskaites formātu saskaņā ar Eiropas vienotu elektronisko formātu pieprasa Korporatīvās ilgtspējas ziņošanas direktīva (Corporate Sustainability Reporting Directive, CSRD) saskaņā ar jau pavisam drīz gaidāmajiem Eiropas ilgtspējas ziņošanas standartiem (European Sustainability Reporting Standards, ESRS). Kāpēc tieši ESEF noteikšana kā atskaites formāts ilgtspējas ziņojumam var tikt vērtēts kā ripas iemetiens spēles laukumā?

Pirmkārt. Daudziem uzņēmumiem ilgtspējas ziņu sniegšana saskaņā ar CSRD izpaudīsies jaunu darba politiku, datu ieguves sistēmu, procesu un kontroles izveidē. Šie aspekti ir primāri konsekventai un salīdzināmai ilgtspējas ziņojumu izveidei. Apzinoties šo paliek skaidrs, ka digitālā domāšana jau no paša sākuma ir svarīga. Tomēr no praktiskā viedokļa joprojām paliek daudz atvērtu jautājumu.

Mēģināsim saprast, kas ir tas gala rezultāts, ko vēlamies sasniegt? Atbilde sadalāma vairākos slāņos, kur katrs ir līdzvērtīgi vērā ņemams (vairāk informācijas var iegūt te: https://www.orients.lv/blog/ilgtspeja-un-parbaude/):

  1. Ilgtspējas ziņojums kā daļa no vadības ziņojuma uzņēmuma gada pārskatā;
  2. Ilgtspējas ziņojuma Eiropas vienotais elektroniskais formāts, t.i. pārskats, kas ir marķēts saskaņā ar Inline XBRL un ESRS digitālo taksonomiju;
  3. Ilgtspējas ziņojums, kuram zvērināts revidents izsniedz apliecinājumu saskaņā ar 3000. Starptautisko Apliecinājuma uzdevumu standartu (SAUS).

Jāatzīst, ka lielākā daļa no uzņēmumiem ierobežojās ar mēģinājumu uzbūvēt visu organizācijas sistēmu, kas saistīta ar ilgtspējas ziņu sniegšanu, balstoties tikai uz pirmā punkta minēto vēlamā rezultāta daļu. Vai tas ir iespējams? Atbilde – jā. Vai tas būs efektīvākais un strukturālais veids, kā pieiet šim jautājumam? Atbilde – noteikti nē. Pat otrādi, ja aprobežoties no pirmā punkta un sākotnēji skatīties tikai uz otro un trešo punktiem, visu procesu var uzbūvēt daudz efektīvāk un ziņojuma struktūra būs daudz skaidrāka.

Kāpēc tā? Pasaulē sākumā parādījās gada pārskata skelets un pēc tam balstoties uz to katrs uzņēmums izveidoja savu kontu plānu. Iedomājaties, ka līdzīgi ESRS digitālā taksonomija ir ilgtspējas pārskata skelets. Sākumā ir jāieskatās ESRS digitālajā taksonomijā un tikai pēc tam jāveido savs ilgtspējas ziņu uzskaites kontu plāns. 

Tas ir tik vienkārši. Un arī sarežģīti, kamēr šo neizprot. Kur var apskatīties ESRS digitālo taksonomiju? Atbilde: Te: https://www.efrag.org/Lab4 vai pārskatāmākā veidā Baltijā, uzrakstot mums uz Orients Audit &Finance, info@orients.lv

Savukārt, izpratne par 3000. Starptautisko Apliecinājuma uzdevumu standartu (SAUS) profesionālam iedod skaidras vadlīnijas par to, kā uz ilgtspējas pārskata skeleta bāzes ir jāveido šis te ilgtspējas ziņu kontu plāns. Tā izpildot 2. un tad 3. rezultāta soli mēs saņemsim skaidru ceļa karti kā nonākt pie paša pirmā soļa – ilgtspējas pārskata un kārotās ESG datu iegūšanas sistēmas.  

Otrkārt. Digitālā domāšana jau no paša sākuma ir svarīga. Ilgtspējas vadītājam, vai uzņēmuma direktoram lasot, šī frāze šķiet saprotama. Tomēr šoreiz zem vārda savienojuma “digitālā domāšana” slēpjas divas ļoti konkrētas un korporatīvā pasaulē joprojām jaunas lietas:

  • atvērtais datu formāts Inline XBRL.
  • iespējas, ko sniedz mākslīgais intelekts, balstoties uz Inline XBRL formātu. Jo iXBRL ir rādīts ar mērķi palīdzēt rīkiem, kas būvēti balstoties uz mākslīgo intelektu, produktīvi darboties ar finanšu un ilgtspējas datiem.

Ja Inline XBRL joprojām izklausās kā burvju vārdi, tad mēgināšu sniegt skaidrojumu, ko esmu izveidojusies balstoties uz daudziem izlasītiem akadēmiskiem pētījumiem, kā arī runājot ar desmitiem ekspertiem praktiķiem. XBRL (Extensible Business Reporting Language) ir uz XML balstīts datu standarta paplašinājums biznesa pārskatiem, kas izmanto taksonomijas, lai nodrošinātu metadatus elementu semantikai. 

Šo formātu izgudroja Čārlzs Hofmans (Charles Hoffman), sertificēts grāmatvedis 1998 gadā ASV, lai taisītu revolūciju pārskatu pasaulē. Savukārt paplašināja šo mašīn-lasāmo formātu uz cilvēk-lasāmo formātu, izgudrojot Inline XBRL formātu, 2013. gadā CoreFiling vadītājs Filips Allens (Philip Allen). Orients Audit & Finance komanda ir lepna pārstāvēt CoreFiling rīkus un profesionālo ekspertīzi Baltijā.

Pieņemsim, ka ir izprasts, ko ilgtspējas ziņojuma kontekstā nozīmē “digitālā domāšana”. Priekšā paliek divi nopietni izaicinājumi – jūsu komandas izpratne par šo tēmu un, jūsu revidentu izpratne par to, kas ir iXBRL un, kādas iespējas tas sniedz. 

Treškārt. Pāris dienas atpakaļ Eiropas Parlaments apstiprināja ieviešanas plānu Eiropas vienotajam piekļuves punktam (European single access point (ESAP)). Pieejamais plāns nosaka, ka ESAP ieraudzīs gaismu jau 2027. gadā. Ko tas nozīmē? Kāpēc tas ir svarīgi uzņēmumiem Latvijā? Kā raksta savā preses relīzē Eiropas Parlaments: “ESAP ir pagrieziena punkts kapitāla tirgu savienībai un nozīmīgs atspēriena punkts ceļā uz patiesi vienota kapitāla tirgus izveidi visā ES. Tas turpinās atbalstīt Eiropas zaļā kursa, ES digitālās stratēģijas un digitālās finanšu stratēģijas mērķus.”

Burtiski tas nozīmē, ka Eiropai ir ļoti skaidra ceļa karte, kur tā pāriet uz digitālo (lasi: iXBRL saskaņā ar ESEF) atskaišu formātu. Latvija kā daļa no Eiropas Savienības seko tās nospraustiem mērķiem un ilgtspējas ziņu sniegšana ESEF formātā ir tikai viens no pirmajiem soļiem šajā ceļa kartē. Ko mēs varam sagaidīt nākotnē? Atbilde – arī pilna gada pārskata sniegšanu iXBRL formātā, revidentu atzinumu sniegšanu iXBRL formātā, elektronisko parakstu pāriešana uz XBRL formātu utt. Tādējādi ar ESAP palīdzību sasniedzot vienotu datu piekļuves punktu visiem korporatīviem datiem Eiropā salīdzināmā un caurspīdīgā formātā jebkuram interesantam. Interesanti, ka iXBRL dati var tikt lasīti jebkurā no ES oficiālām valodām. Līdz ar to starp ES valstīm pazūd arī valodas barjera informācijas iegūšanai.

Izmaiņas, ko nes Eiropas vienotais elektroniskais pārskats ir daudz plašākas kā vien tehnisks posms ilgtspējas ziņu sniegšanā. Tāpat kā hokejā ripas iemetiens spēles sākumā visām iesaistītām pusēm nozīmē daudz vairāk par tehnisko ripas nokļūšanu uz ledus. Ar šo iemetienu mēs tikai sākam sekot aizrautīgai komandu spēlei, kur čempionāta beigās vienmēr būs uzvarētājs vai zaudētājs. Līdzīgi ar ESEF iemetienu Eiropas korporatīvajā pasaulē - uzvarētaji būs tie uzņēmumi, kas savlaicīgi ieraudzīs un spēs izmantot savā labā iXBRL datu formāta priekšrocības un iespējas, ko tas dod sasaistē ar mākslīgo intelektu. Tomēr tos, kas  ̶p̶a̶r̶ ̶r̶i̶p̶u̶ par ilgtspējas pārskata digitalizāciju iXBRL kontekstā sāks domāt spēles vidū vai tuvu finālam, sagaida liels pārsteigums.

Šis raksts ir iedvesmots ar Latvijas hokeja izlases fantastiskiem panākumiem Pasaules čempionātā, kur mūsu komanda kļuva par vienu no izcilākiem ripas kontroles meistariem! 🏆😊

Lai uzzinātu vairāk par iXBRL vai iepazīties ar ESRS digitālo taksonomiju, raksti Jekaterinai Novickai, jekaterina@orients.lv vai lasi par mūsu ESEF atskaišu digitalizācijas pakalpojumiem šeit: https://www.orients.lv/expertise/esef-reporting/.

Jekaterina Novicka

Partnere, digitizācija un ESG datu sistēmas