ESEF
XBRL
SFPS
ESG un ilgtspēja

ESRS iXBRL taksonomija kā ilgtspējas ziņojuma struktūras fundaments

ESRS taksonomija – šis vārdu savienojums aizvien vairāk ir pamanāms apkārt.

Kāpēc ESRS iXBRL taksonomijai ir tik liela nozīme?

Nav noslēpums, ka jau 2025.gadā Ilgtspējas ziņojums, kā daļa no vadības ziņojuma, būs obligāta gada pārskata sastāvdaļa pirmajam uzņēmumu vilnim [kādiem uzņēmumiem tas būs saistošs, lasi te: links].

Ilgtspējas ziņojuma sastādīšana – nav vienīgais izaicinājums. Ilgtspējas ziņojuma digitalizācija - sagatavošanas procesā negaidīti varētu prasīt daudz pūļu un laika.

Ko nozīmē - Ilgtspējas ziņojuma digitalizācija?

Visam gada pārskatam jābūt ESEF formātā (ENG: European Single Electronic Format, LV: vienotais elektroniskais formāts), kur Ilgtspējas ziņojuma daļai jābūt ar iXBRL iezīmējumiem.

Biržā kotētie uzņēmumi jau trīs gadus sagatavo savus finanšu pārskatus saskaņā ar SFPS taksonomiju ESEF formātā. Galvenā atšķirība ESEF formātiem starp SFPS gada pārskatu un Ilgtspējas ziņojumu ir: taksonomija. [kas ir taksonomija, lasi te: links].

XBRL taksonomiju var definēt kā vārdnīcu, kurā strukturēti salikti visi vai IFRS, vai ESRS datu punkti jeb standarti, pēc kuriem tiek gatavoti pārskati. 

Šeit ir galvenā atšķirība starp ESRS un IFRS taksonomijām:

  • IFRS taksonomijas gadījumā ir 252 obligāto iezīmējumu ar monetāro (EUR, USD) mērvienību, taču
  • ESRS drafta taksonomijai ir vairāk nekā 1000 datu punktu ar plašu tipu un mērvienību klāstu – SEG emisijas, ūdens un enerģijas patēriņš, cilvēku skaits, piesārņojums u.c.

ESRS drafta taksonomiju tikko publicēja EFRAG. Sekoja līdzi arī daži praktiskie ieteikumi, kas pēc EFRAG pārstāvju uzskatiem, varētu palīdzēt uzņēmumiem ziņojuma sastādīšanā un digitālā ziņošanā.

Kādi ir EFRAG ieteikumi?

  • XBRL rīks. Lai atvērtu XBRL taksonomiju – ir nepieciešams XBRL rīks. Tirgū ir pieejami vairāki XBRL rīki, tomēr pirms rīka izmantošanas iezīmēšanas nolūkam, obligāti jāpārliecinās, ka šis rīks ir oficiāli XBRL sertificēts
    Svarīgi pieminēt, ka Orients DIGIT ir unikālais Corefiling XBRL iezīmēšanas un pārbaudes rīku pārstāvis Baltijā, kuros jau iespējams apskatīt ESRS taksonomiju un izmēģināt iezīmēšanas procesu.
  • Ziņojuma struktūra. ESRS taksonomija atspoguļo ESRS standartu detalizētas sadaļas, veidojot strukturētu datu punktu koku. Tātad, lai Ilgtspējas ziņojums būtu saprotams un informatīvi uztverams, ka arī viegli pārvēršams par digitālo – nepieciešams pieturēties pie ESRS taksonomijas piedāvātās struktūras.

Struktūra – galvenais princips pie Ilgtspējas ziņojuma veidošanas.

Iezīmēšanas procesam pastāv vairākas pieejas un katrai pieejai ir savas nianses. Līdz ar ko uzņēmums pats izvēlas sev tīkamāko darba organizācijas veidu un ar Orients DIGIT komandas atbalstu katrs no tiem ir vienkārši realizējams.

Orients DIGIT komanda palīdzēs sakārtot Jūsu datu struktūru ilgtspējas ziņojumā, definēt svarīgākus datu punktus. Kā arī korekti iezīmēt Ilgtspējas ziņojumu pirmajā gadā, lai nākamajos gados process notiktu vēl vienkāršāk un nebūtu jāiegulda liels laika resurss atkārtotā ilgtspējas ziņojuma iXBRL iezīmēšanā

Orients DIGIT komandai ir jau trīs gadu praktiskā pieredze darbā ar ESEF formātu un gada pārskatu sagatavošanu iXBRL formātā biržā kotētiem uzņēmumiem, ka arī nopietna kompetence ESG datu pārvaldībā

Mēs palīdzam ne tikai iezīmēt un iesniegt gada pārskatus un ilgtspējas ziņojumus iXBRL formātā, bet arī sniedzam vērtīgu konsultatīvu palīdzību ilgtspējas datu pārvaldības, analīzes un ziņošanas jautājumos.

Vēlies saņemt pieeju ESRS iXBRL taksonomijai, lai ap to veidotu savu ilgstpējas zinojuma struktūru? Raksti mums - info@orients.lv.

Svetlana Komarova

Digitālā finanšu analītiķe